Goed om vooraf onderstaande tekst te lezen, we verwijzen hier ook altijd naar. We vinden het altijd belangrijk dat je precies weet wat letterpress drukwerk precies inhoud. Als er toch nog vragen zijn, je kunt ons altijd bellen of mailen! info@letterpressstudio.nl

Wat is Letterpress

Je bent vast al eens een kaart of drukwerk tegen gekomen met de druktechniek letterpress. Letterpress, ook wel boekdruk/hoogdruk, is een druktechniek waar de voorstelling als het ware in het papier gedrukt wordt. Zacht papier is hier met name erg geschikt voor. Teksten en ontwerpen zijn hierdoor voelbaar. Dit is niet het geval bij de druktechnieken van deze tijd, zoals het offset en digitale drukwerk. Letterpress geeft het drukwerk daardoor een authentieke en luxe uitstraling. Letterpress Studio heeft een prachtige drukpers staan en heeft een techniek met behulp van metalen drukplaten om een digitaal ontwerp te vertalen naar de drukpers. Zo kan een geschikt ontwerp gedrukt worden op de mooiste papiersoorten en met hoogwaardige geselecteerde inkten.

De drukprocedure is arbeidsintensief.
Van elk ontwerp worden er drukplaten (polymeerplaten) gemaakt. En dan per kleur per kant, dus bij een kaartje waarbij één kant bedrukt is in twee kleuren zijn er twee drukplaten gebruikt. Bij een kaart die aan twee zijden met twee kleuren bedrukt is, zijn dat dus in totaal vier drukgangen. Als de kaart gevouwen is dan wordt na het drukken er ook een rillijn (vouwlijn) aangebracht op de kaart.

Het zetten van een nieuwe kleur zorgt er voor dat de pers moet worden schoongemaakt, een nieuwe drukplaat moet worden gezet, de nieuwe kleur moet worden aangebracht en er volgt een tweede drukronde van iedere kaart.

Wat je moet weten:
Letterpress is een echte ambacht, de kaarten worden met de hand per stuk gedrukt, alle kaarten zijn hierdoor niet gelijk. Bijvoorbeeld qua inktdekking kunnen er nuances optreden. Dit is vooral bij grote kleurvlakken ( dit heet ook wel volvlakken) zeker het geval. Ook kan door de int het papier er doorheen

 

Volvlakken

Bij ontwerpen met volvlakken zijn een deel van de kaarten dikgedrukt, met veel inkt, maar ook een deel zullen wolkerig gedrukt zijn, dit is met minder inkt. Ook is de kans op smetten bij een ontwerp met een volvlak altijd iets groter. Er zullen dus altijd wel een paar kaarten zijn met een smet plekje. Het blijft tenslotte handwerk.

Naast de volvlakken kan het altijd zijn dat het papier zichtbaar is door de inkt. Dit is  vooral bij donkere kleuren zichtbaar. Dus 100% dekkend gaat nooit helemaal. Ook is dit bij grovere papiersoorten erger het geval. Dus bij papiersoorten met een licht reliëf, zoals het kartonnen kraft, zal de inkt nooit helemaal dekkend zijn. Houdt u van strak en dekkende kleuren dan is letterpress niet aan te raden.

 

Ivm met het niet 100% dekkend drukken nemen we orders waarbij het ontwerp een volvak heeft niet altijd aan. Uiteraard wullen we bij het zien van het ontwerp, dit toelichten.

 

Vlekjes en smetten

Uiteraard werken we zo schoon mogelijk, maar ook een vlekje kan gebeuren. Deze druktechniek blijft handwerkBij donkere kleuren is er meer kans op smetten. Is uiteraard niet de bedoeling en ons streven is uiteraard geheel vlekloos, maar hierbij blijft deze druktechniek handwerk. Lichte vlekjes ontstaan ook als er na het drukken een diepe preeg over het gedrukte gedeelte komt, niet aan de voorzijde van de kaart, maar wel aan de achterzijde van de kaart. (bij een dubbele kaart is dit de binnenzijde). Dit zal beter zichtbaar zijn bij donkere kleuren.  We sturen altijd enkele extra exemplaren mee.

Reliëf en druk

Letterpress is drukwerk dat met reliëf gedrukt wordt. Het reliëf is echter wel minimaal bij volvlakken, nagenoeg niets. Ook bij grotere formaten, zoals A5 (21x148) of formaten die hier in de buurt komen kunnen minder druk hebben, de druk wordt namelijk verdeeld. Dat betekend dat het reliëf dus ook veel minder is. Ook bij een hele stapel kaarten kunnen de kaarten onderling flink verschillen in reliëf. Bij het opsturen van een pakketje met voorbeeldkaarten zal het reliëf per kaart verschillen. (zwaar of minder zwaar).

Diepe preeg

Bij een diepe preeg maken we gebruik van twee drukplaten, een positieve vorm en een negatieve vorm die precies in elkaar vallen. bij het drukken wordt het papier ertussen geplaats. Als we deze techniek toepassen na een drukgang, kan het zijn dat deze niet 100% sluitend is...de positie van deze diepe preeg zal altijd iets af kunnen wijken van de vormen in het ontwerp. Dit is vooral bij hele kleine beeld elementen.

Wat is sluitwerk? Dit is als er twee kleuren tegen elkaar aanliggen, dan proberen we dit zo keurig mogelijk op elkaar aan te laten sluiten, maar het blijft handwerk....onderling tussen de kaarten kan hier verschil in zitten.

Omdat we juist veel reliëf willen met het letterpress drukwerk, zal dit ook automatisch betekenen dat letters en kleine details altijd dikker worden gedrukt dan dat deze zichtbaar zijn in het digitale ontwerp (het ontwerp wat we mailen). Vooral bij lettertypes/tekst kan deze overkomen als dikgedrukt. (bold)

Houden jullie van strak, maar ook dat alle bestelde kaartjes perfect zijn en volledig identiek zijn? Dan is Letterpress absoluut niet geschikt!

Letterpress is een ambacht....een drukwerk kunst! Zo kunnen er kleur verschillen per kaart ontstaan en een minimale verschil in de afmetingen van de kaart. Ook kan een kleur (bijvoorbeeld van een ander voorbeeldkaartje) afwijken bij de uiteindelijke kaarten. De kleuren van de digitale ontwerpen zoals deze eerder gemaild zijn zullen uiteindelijk ook iets anders zijn. Daardoor is elk kaartje uniek!
Dit is juist ook de charme van letterpress!

Let op! Als een diepe preeg over een reeds bedrukte gedeelte moet komen, zal er altijd enige smet zijn, dit is niet op de voorzijde, maar aan de achterzijde van de diepe preeg. (bij dubbele kaarten is dit de linker binnenzijde). Deze kans is groter bij donkere kleuren.

 

Letterpress inkten en kleuren
Bij de letterpress druktechniek wordt gewerkt met inkt op olie basis. Deze inkt is UV kleurvast. (met uitzondering van de Fluor tinten) De kleuren worden met de hand gemengd aan de hand van een Pantone kleuren waaier. U kunt zelf de kleur aangegeven, wilt u bijvoorbeeld een speciale roze tint, dan kunt u een verfkleurenstaal (bouwmarkt) naar ons opsturen. Deze kleur kunnen we dan benaderen tijdens het mengen van de inkt. Let op!!! De uiteindelijke kleur zal altijd iets afwijken van de kleurenstaal. Dit omdat ook het mengen van de inkt handwerk is.

Omdat de letterpress druktechniek per kleur en kant gedrukt wordt, dus per drukgang, maakt letterpress meestal gebruik van één of twee kleuren. De Letterpress stijl typeert zich juist door zijn eenvoud.

De inkt wordt per oplage gemengd. Dat betekend dat kleuren af kunnen wijken en er nuanceverschillen kunnen optreden tussen eerdere gedrukte kaarten. Ook hebben de grootte van de afbeelding en letters invloed op de inkt en kleur.

We vermelden altijd erbij dat kleuren bij benadering gemaakt wordt...dit betekend dus dat kleurafwijkingen op basis van een eerder voorbeeld of kleurstijl altijd af zullen wijken.

 

Afwerking

Ook in de afwerking, zoals het snijden van het papier, de gaatjes maken bij labels of de schuine zijden bij labels is handwerk. Elk kaartje wordt per stuk gemaakt. Onderling kunnen er dus ook minimale (1 mm) verschillen zijn in het snijden en de boorgaatjes. Ook dit proces is handwerk. Willen jullie dat echt elk kaartje/label identiek is dan adviseren we voor machinaal drukwerk te gaan en niet voor letterpress. Ook bij de afwerking geldt dat elk kaartje uniek is. Dat geldt ook voor het papiersnijden en de gaten boren, hier kunnen kleine oneffenheden zijn.

Toevoegingen / extra's

Aquatint
Letterpress Studio heeft ook een eigen aquatint techniek bedacht. Dit is een combinatie van het letterpress drukwerk met een toevoeging van een aquareltint. Deze wordt met de hand aangebracht en geeft het ontwerp/kaartje een artistieke uitstraling.

Strikjes
Het is mogelijk om bij sommige ontwerpen een echt strikje op de kaart te zetten. Dit geeft het kaartje een klassieke uitstraling.

Stempels

Sommige ontwerpen zijn zeer geschikt om de letterpress techniek te combineren met stempels. Hierdoor worden ontwerpen kleurrijker en geven de gestempelde onderdelen nog meer charme aan het ontwerp. Letterpress Studio maakt in eigen beheer ook de gebruikte stempels.

Stukjes papier
Als kleurrijke toevoeging op sommige ontwerpen‚ is het mogelijk de kaartjes te bestellen met een decoratief stukje papier. Op de website staan enkele voorbeelden waarbij hier van gebruik wordt gemaakt‚ bijvoorbeeld de invulling van de ballonnetjes.

Levertijd
De levertijd van geboortekaartjes is doorgaans vier tot vijf werkdagen. Gezien elk kaartje met veel zorg gedrukt wordt en met de hand gerild (gevouwen) wordt, blijft de productie arbeidsintentief. Om de levertijd zo kort mogelijk te houden is het van belang dat u na de geboorte gelijk contact op neemt, dit kan door te mailen of te bellen. Wij passen het ontwerp aan en sturen deze ter controle terug via de mail.
Na jullie akkoord (via de mail) worden de kaarten gedrukt.

 

Nabestellen van kaarten
Aangezien het letterpress een arbeidsintensief proces is, is het belangrijk het aantal kaarten bij de bestelling goed te geven, we adviseren 10% meer kaarten zodat men geen kaarten te kort komt. Het bijbestellen van kaarten is mogelijk, maar de basis opstartkosten zullen dan opnieuw in rekening worden gebracht.

Vragen, of wilt u een proefpakketje met voorbeelden aanvragen? Ga dan naar de contactpagina of stuur een mailtje naar: info@letterpressstudio.nl